Door de coronamaatregelen konden fysieke lessen van de opleiding tot paardencoach niet meer plaatsvinden. Rosa van Veen, oprichtster van Open2Contact, besloot snel te schakelen en de inhoud van de lessen te filmen. Alle video’s bij elkaar vormen een uitgebreide e-learning die cursisten de mogelijkheid biedt om de opleiding alsnog te volgen, maar dan online.

Om haar cursisten zo snel mogelijk van dienst te zijn, filmde Rosa de online lessen aan het begin van de coronaperiode zelf met een webcam. Het ‘nieuwe normaal’ zette haar aan het denken. Ze wilde toch liever een andere setting en hulp bij het maken van de video’s, zodat deze van professionele kwaliteit zijn. Haar vriend, Richard Korteland, werkt vaker met ons samen en na het horen van zijn goede verhalen besloot ze ons te benaderen voor dit project.

De video’s die Rosa eerder dit jaar zelf heeft gemaakt dienden als uitgangspunt. Met die inhoudelijke kennis schreven wij nieuwe teksten die Rosa via een autocue heeft gepresenteerd op een passende locatie bij de paarden. De website van Open2Contact hebben we ook voorzien van nieuwe teksten. Naast de inleidende lesvideo’s filmden we ook een promotievideo en een aantal korte tutorials in de paardenbak, zodat alle video’s up-to-date en in dezelfde stijl zijn.

“Presenteren met de autocue werkt voor mij blijkbaar heel goed. Het waren lange stukken tekst, maar door de goede begeleiding verliepen de opnames soepel. Eerst even oefenen en daarna het definitieve shot opnemen bleek de truc te zijn. Het was immers mijn eigen tekst, alleen dan kernachtiger opgeschreven. Ik waardeerde het heel erg dat het team meedacht over hoe de teksten en de video’s het beste uit de verf zouden komen.”

Qua vormgeving hebben we de e-learning tot paardencoach in een nieuw jasje gestoken, zodat deze ook post-corona kan worden gebruikt. Een lesdag bij Open2Contact bestaat vanaf nu alleen nog maar uit praktijkonderdelen, aangezien cursisten de theorie thuis in hun eigen tijd kunnen bestuderen. Dit komt de kwaliteit van de lesdag volgens Rosa ten goede. ‘De interactie waarborgen we door de cursisten en hun trainers meer online met elkaar te laten communiceren. Door de theorie zichtbaar de huiskamer in te brengen via de e-learning, gaat de stof meer leven voor de cursisten en zullen zij de opdrachten dan ook gemakkelijker kunnen maken.’

De nieuwe teksten en video’s staan inmiddels online en zijn door de huidige cursisten met veel enthousiasme ontvangen. Volgens Rosa is er een grote slag gemaakt qua professionalisering van de video’s en zal dit niet de laatste keer zijn dat ze een beroep doet op onze diensten. “De samenwerking met jullie was top! Zelfs toen ik in de avonduren vragen had, stonden jullie klaar en dachten jullie met me mee. Op elk detail werd gelet, super!”