Videomarketing uitbesteden of zelf doen?
Zó maak je de afweging!

Video’s of animaties inzetten om jouw product of dienst aan de man te brengen; je kunt het zelf doen óf je kunt het uitbesteden. Maar wat is wijsheid en welke overwegingen moet je laten meespelen? Met deze vijf simpele vragen vind je het antwoord!

1. Hoeveel ervaring heb je met videomarketing?

Het klinkt nogal cliché, maar ook voor videomarketing geldt dat je niet zonder ervaring kunt. Kan een nieuwkomer dan bij voorbaat geen goede video’s of animaties maken? Zeker wel. Maar er komt veel meer bij videomarketing kijken dan alleen een leuk eindresultaat. Het gaat ook om de juiste planning, strategie, SEO, conversie én kennis van marketingpsychologie. Want alleen zó maakt u van uw kijkers uiteindelijk ook kopers. Ervaren videomarketeers weten precies wat werkt op de verschillende platforms én wat ervoor nodig is om kijkers te verleiden. Wees dus vooral kritisch en kijk goed welke ervaring er op dit moment in jouw organisatie aanwezig is en of je dit zelf kunt aanleren.

2. Hoeveel wil je voor videomarketing betalen?

Budget is een andere bepalende factor. Weet je bij voorbaat al dat jouw videomarketing niet meer dan zo’n €200 per maand mag kosten? Dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Een videomarketingbedrijf kost nu eenmaal geld en is dat ook waard. Bij een beperkt budget kan het raadzaam zijn om zelf video’s te maken en/of monteren. Wellicht ken je een vriend of collega die je kan helpen bij het editen en het stukje marketing, zoals de vindbaarheid in zoekmachines en het posten op social media? Maak daar wel goede afspraken over, zodat je zeker weet dat je altijd op de nodige hulp kunt rekenen.

Maar nog belangrijker: probeer in de breedste zin over budgettering na te denken, want:

  • Je vergeet al gauw dat de tijd die je er zelf in stopt uiteindelijk ook geld is.
    Voordat je het weet ben je úren kwijt aan het filmen en monteren van jouw video’s, tegenover een ietwat matig eindresultaat.
  • Een matig eindresultaat zorgt helaas vaak voor matige resultaten.
    En dat betekent: een beperkt commercieel effect van jouw inspanningen.
  • Het loont niet altijd om zelf allerlei dure apparatuur etc. aan te schaffen.
    Oftewel: het is belangrijk om te bepalen hoe vaak je het gebruikt en hoe snel je het hebt terugverdiend t.o.v. uitbesteden.

Probeer daarom met een brede blik naar het begrip ‘budgettering’ te kijken en besluit op basis daarvan wat voor jou de beste keuze is. En nog belangrijker: wees je ervan bewust dat er ook nog zoiets is als de ‘gulden middenweg’. Neem bijvoorbeeld zelf het beeld op en laat het monteren door een professional. Of loop een dag mee met een professional en leer alle tips & tricks voor het maken van goed beeldmateriaal, wat je vervolgens weer door een editor laat monteren. Denk dus vooral in mogelijkheden i.p.v. beperkingen en kijk wat binnen jouw budget maximaal haalbaar is!

3. Hoe zit het met jouw strategie?

Voordat je begint met videomarketing is het belangrijk om een duidelijke strategie op papier te zetten. Bepaal wie je bent, wat je wilt vertellen en aan wie. Maar ook: welke video’s ga je maken, voor welke platforms en wanneer zet je ze online? Grote kans dat je dit best lastige vragen vindt. Een videomarketingbedrijf helpt je om jouw kansen, wensen en publiek doelgericht in kaart te brengen. Óók als je dit zelf nog moeilijk vindt. Door samen goed na te denken over jouw boodschap krijg je een krachtiger verhaal. Bovendien werk je resultaatgerichter en voorkom je dat videomarketing zo’n ding wordt ‘dat je ook ooit eens hebt geprobeerd’. En nog belangrijker: met de juiste rapportage én optimalisatie zorgt een videomarketingbedrijf er ook voor dat jouw video’s optimaal presteren en hun doelen behalen.  

4. Heb je de juiste apparatuur?

Het maken van mooie video’s vraagt om de juiste apparatuur en hulpmiddelen. Grote kans dat je zelf geen studio hebt, maar dat kun je eventueel oplossen met een green screen en een paar studiolampen. Je moet dan wel over een goede ruimte beschikken én elke keer opnieuw alles opbouwen, aansluiten en testen. Een videomarketingbedrijf heeft zelf goede opnameruimtes, waar je zo terecht kunt. En misschien wel net zo belangrijk: ze weten hoe het werkt. Dag in dag uit werken ze met dezelfde apparatuur en maken ze binnen no-time goede opnames. Zelf ben je soms urenlang aan het prutsen met kabeltjes, microfoontjes of het camerastatief. En in plaats van een paar shots heb je er waarschijnlijk een stúk meer nodig. Dat hoeft niet erg te zijn; zolang je het maar leuk vindt én er de tijd voor hebt. Maak daarom voor jezelf goed de afweging of het voor jou een ontspannende bezigheid is én of je voldoende ruimte in jouw agenda hebt om hiermee bezig te zijn.

5. Heb je de tijd om jouw videomarketing consistent bij te houden?

Eerlijk is eerlijk: jij kent jouw doelgroep zelf het allerbest. En ook datgene wát je wilt vertellen kan een ander niet zo goed als jijzelf. Maar los van de technische, strategische en marketinggerelateerde redenen om tóch voor een videomarketingbedrijf te kiezen, is ook consistentie een belangrijke reden. Een videomarketingbedrijf helpt je om er geen ‘eenmalig probeersel’ van te maken. Bovendien ben je niet langer afhankelijk van de beperkte gaten in jouw eigen agenda. Integendeel; dankzij hun hulp post je regelmatig nieuwe video’s die elkaar logisch opvolgen. Zo blijf je  top of mind bij jouw doelgroep. Bovendien analyseer je samen de resultaten; wat werkt wel en wat niet? Zo kun je jouw videomarketing nog verder verbeteren en een duidelijke lijn uitstippelen voor de toekomst.

Twijfel je nog steeds of je jouw videomarketing nu wel of niet moet uitbesteden? Bel of mail ons en stel ál jouw vragen. Wij geven je altijd een oprecht en passend advies.

P.S. Wist je dat wij ook vlog-ondersteuning bieden? Een leuke manier om het zelf te doen mét professionele ondersteuning