5 tips voor een professioneel videoscript

Een script is méér dan een simpele tekst ter ondersteuning van je video; het is dé blauwdruk waarmee je je verhaal structuur, focus en inhoud geeft. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van een professioneel videoscript? Wij helpen je graag op weg met 5 tips!

1. Bepaal het doel van je video

Het lijkt logisch, maar toch is het één van de grootste valkuilen bij het maken van een video: het verliezen van je focus. Het resultaat? Een video die veel te lang wordt of geen heldere boodschap heeft. Jammer! Een heldere doelbepaling kan je helpen om dat te voorkomen. Stel jezelf de vraag: wat moet de belangrijkste boodschap zijn en wat wil ik bereiken met mijn verhaal? Denk bijvoorbeeld aan activeren, overtuigen, verduidelijken of uitleggen. Wát je doel ook is: schrijf het zo concreet mogelijk op. Je zult zien: hoe concreter je je doelomschrijving maakt, hoe meer focus en houvast het je biedt tijdens het maken van de video.

2. Kies de juiste vorm voor je video

Zodra je het doel van je video goed in beeld hebt, kun je door naar de volgende stap: het kiezen van de juiste vorm. Er zijn verschillende soorten video’s, denk aan een bedrijfsfilm, een vlogvideo of een video voor social media. Welke vorm het meest geschikt is voor jouw boodschap, hangt voor een groot deel af van het doel van je video. Wil je vooral leads genereren? Dan heb je een andere vorm nodig dan bij een informatieve video, waarmee je bijvoorbeeld je naamsbekendheid wilt vergroten.

3. Focus je op de 4 W’s en 1 H

Met het bepalen van het doel en de vorm van je video heb je al een mooie basis van je script gelegd. Tijd om structuur aan te brengen. De 4W + 1H-methode is hierbij een handig hulpmiddel. Met deze methode geef je antwoord op de 4 w-vragen: wie, wat, waar en waarom, én de h-vraag: hoe. Oftewel:

  • Wie wil je bereiken?
  • Wat is het onderwerp?
  • Waar wordt de video opgenomen en geplaatst?
  • Waarom maak je de video?
  • Hoe ga je te werk?

Bovenstaande antwoorden geven niet alleen structuur aan je video, maar zo weet je ook zeker dat je niets over het hoofd ziet. En ook hier geldt weer: hoe concreter, hoe beter.

4. Schrijf het script aan de hand van kolommen

Na een grondige voorbereiding is het dan nu écht tijd om je script te gaan schrijven. Maar wat moet er eigenlijk allemaal in staan? Een professioneel videoscript beschrijft niet alleen de inhoud van de video, dus wat er gezegd wordt door de voice-over of de mensen die geïnterviewd worden, maar bevat ook shots en scenes. Een kolomverdeling kan je helpen om al deze onderdelen overzichtelijk in kaart te brengen.

5. Maak een shotlist

Een belangrijk onderdeel van je videoscript is de shotlijst, waarin je alle shots en snijshots omschrijft die je nodig hebt voor de video. Een snijshot is een kort beeldfragment dat gebruikt wordt in de videomontage om het beeld levendig te houden. Een shotlijst is een overzichtelijke lijst van álle beelden die gedraaid moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan close up shots, over shoulder shots, snijshots óf establishing shots die laten zien waar de scene zich afspeelt. Als een geinterviewde over een gebouw praat, wil je dit gebouw ook even in beeld zien. Ga je op verschillende locaties filmen? Zorg er dan voor dat je shotlijst duidelijk aangeeft welke beelden waar gemaakt moeten worden. Zo weet je zeker dat je geen shots vergeet en kom je bij het monteren niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wil je meer tips over dit onderwerp of zoek je professionals om mee te sparren over jouw videoproject? Wij helpen je graag jouw boodschap te vertalen naar een krachtige en persoonlijke video. Op de achtergrond of van a tot z: jíj bepaalt. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Direct contact opnemen